Чернівецька громада
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Дата: 24.07.2024 09:34
Кількість переглядів: 47

Ботулізм— гостре токсико-інфекційне захворювання небезпечне тим, що відразу ж вражає нервову систему. Збудник хвороби – патогенна паличка з красивим, схожим на старогрецьке, ім'ям клостридія – може ховатися в звичайній консервній банці. Причому це стосується будь-яких консервів – і м'ясних, і рибних, і овочевих. Але більш за все клостридія любить мариновані грибочки та тушковане м'ясо. Ботулізм можна також підчепити, покуштувавши копченини й червоної риби. Проте в 95% випадків причиною ботулізму стають консервовані гриби домашнього приготування, та м'ясо домашнього приготування, оскільки вони не проходять необхідної термічної обробки.  В одній і тій же банці ботулотоксин накопичується кублами — заражені ділянки розсіяні по всьому вмісту банки. Тому не всі люди, які вживали консервовані продукти з тої самої банки, захворюють.

Багато господинь помилково вважають, що при приготуванні домашніх консервів у результаті їх кип'ятіння і стерилізації гинуть усі мікроби. Проте це не так. Паличка ботулізму надзвичайно живуча: її спори витримують кип'ятіння протягом 5 годин! До того ж мікроб виходить зі своєї оболонки-цисти лише при потраплянні в безкисневе середовище, до того часу він цілком захищений. Іноді вигляд і смак консервованих продуктів здаються цілком нормальними, доброякісними. Проте ними цілком можливо отруїтися. Тим часом, за свідченням фахівців, ботулінічний токсин — найсильніший з отрут. Він у 375 тисяч разів (!!!) сильніший за отруту гримучої змії.

Хвороба розвивається дуже швидко, протягом 2 — 24 годин. Перші симптоми: діарея (3 — 5 разів, без домішок крові), блювота, підвищення температури, біль у животі. Також специфічними проявами ботулізму є порушення гостроти зору (туман в очах, погане розпізнавання довколишніх предметів), двоїння в очах, косоокість (м'язи очей першими після кишечника реагують на ботулотоксин). Потім приєднується порушення мови, слабкість, сухість у роті, порушення ковтання, зміни голосу і т. д. Ботулотоксин викликає відключення м'язів у всьому організмі хворого. Разом з тим температура у хворого нормальна або злегка підвищена, свідомість збережена.

При перших же симптомах подібного роду необхідно терміново викликати «швидку допомогу» й направити хворого в лікарню, оскільки без лікування у людини прогресує відключення м'язів і наступає смерть від паралічу дихальної мускулатури. Ні про яке самолікування не може бути й мови. Чим раніше потерпілий звернеться до лікаря, тим більша вірогідність уникнути ускладнень, а то й летального результату.

        Лікують ботулізм лише в інфекційному відділенні лікувальної установи. Умови стаціонару дозволяють компенсувати порушення, викликані в організмі ботулотоксином. Найнеприємніше, що хвороба може розпочатися знову — імунітет при ній не розвивається.

Профілактика .Для того, щоб не захворіти ботулізмом, медики радять ретельно обробляти (термічно) продукти харчування, строго дотримуватися санітарних норм приготування, зберігання і вживання їжі. Не варто їсти продукти з ознаками їх недоброякісності — запахом гострого сиру або згірклого масла.

Щоб убезпечити себе і своїх близьких медики радять дотримуватися нехитрих правил:

• Продукти, призначені для консервації, ретельно промити під чистою проточною водою. Потім прокип'ятити протягом 5 — 10 хвилин кришки й обшпарити окропом банки.

• Зберігати домашні заготовки тільки в прохолодному місці й не купувати консервовані в домашніх умовах продукти на ринку чи просто з рук. Продукти з банок, кришки на яких вздулися, а також мають незвичайний запах, потрібно негайно викинути.

• Найбільшу небезпеку становить споживання такого роду продуктів у поєднанні з алкоголем, який створює сприятливе середовище для мікробів, що викликають ботулізм.

 

    Могилів-Подільське районне управління Держпродспоживслужбиу Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь