A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чернівецька громада
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Повінь та кригохід – небезпечне явище природи

Дата: 18.03.2021 18:03
Кількість переглядів: 359

Людина є найвищим та найкращим творінням природи, але, як і інший тваринний та рослинний світ, вона потерпає від негативного впливу стихійних явищ природи, які інколи несуть загрозу її життю та здоров’ю. Одним із таких небезпечних природних стихійних явищ є весняна повінь та кригохід.
Повінь – стрімке підняття рівня води у річках із значним затопленням великої поверхні суходолу за рахунок інтенсивного танення значного шару снігу, танення льодовиків у горах, за рахунок поєднання паводкових вод з кригоходом, сильних і протяжних злив мусонного характеру (останнє явище в Україні з кожним роком спостерігається все частіше).
Під впливом дії сонячного тепла в зимово - весняний період, коли сонячні промені сильніше нагрівають поверхню Землі, сніжний та крижаний покрив, відбувається їх танення. Крига у річках та озерах стає тонкою та крихкою, що несе додаткову загрозу для любителів зимової рибалки та дітей, які виходять на кригу в міру своєї цікавості. Водні об’єкти стрімко насичуються водою, що в свою чергу нерідко призводить до паводків (нерегулярне, але значне підвищення водності річки в межах річного циклу, що може викликати повінь) та повеней із таким супутнім явищем як кригохід.
Кригохід на річках нерідко супроводжується заторами криги або зажерами (скупчення внутрішньо водної криги, який створює крижану пробку). Щільність кригоходу у річках може сягати до 10 балів, у озерах до 3-х.
Зажери зумовлюють додатковий підйом води і затоплення нових територій, що в свою чергу створює додатковий тиск на крижану пробку, наслідком чого може утворитися навальна хвиля. Навальна хвиля створює небезпеку затоплення нових територій суходолу, розташованого нижче за течією, із затопленням підвальних приміщень та підмиванням фундаментів житлових та нежитлових споруд, які знаходяться в зоні ризику підтоплень під час повеней, що може призвести до їх руйнації.
Нагадуємо про основні правила поведінки під час загрози виникнення повені:
Отже, період кригоходу небезпечний для тих, хто живе поблизу річки, ставка, водойми. Звикаючи взимку користуватися пішохідними переходами по кризі, багато хто забуває про небезпеку, яку вона становить навесні.
Пам'ятайте, переходити річку, ставок, озеро по весняній кризі — небезпечно, і будьте особливо пильними під час повеней!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь