A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чернівецька громада
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ВАЖЛИВО! СКАЗ ТВАРИН НА ТЕРИТОРІЇ МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

Дата: 21.03.2024 11:23
Кількість переглядів: 58

Могилів-Подільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує, що протягом 2023 року в населених пунктах Могилів-Подільського району офіційно зареєстровано з лабораторним підтвердженням 16 випадків сказу тварин що в тричі перевищує минулорічні показники ( 5 випадків), дана ситуація не може не насторожувати, адже випадки захворювання виявлено також в домашніх корів та кіз захворювання яких протягом попередніх років не реєструвалося. 

          По громадах  Могилів-Подільського району виявлено сказ тварин: Могилів-Подільська ТГ – 6;  Ямпільська ТГ – 4; Яришівська ТГ -2; Вендичанська, Чернівецька, Бабчинецька та Мурованокуриловецька ТГ – по 1 випадку.

         НАГАДАЄМО ЩО ТАКЕ СКАЗ ?

          Сказ - це вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему всіх теплокровних тварин та людини. Основним джерелом хвороби є безпритульні (собаки, коти) та дикі (лисиці, вовки) тварини, які і є резервуаром вірусу в природі.

       Найчастіше зараження сказом відбувається під час укусу, а також коли слина (з вірусом) від хворої тварини потрапляє на пошкоджені ділянки шкіри чи слизові оболонки.

       Головна ознака хворих на сказ тварин – зміна поведінки, але іноді перші симптоми можуть бути неспецифічними (може спостерігається млявість, лихоманка, блювота та анорексія). Через декілька днів (іноді тижнів, місяців) ознаки можуть прогресувати до нервових розладів, порушень координації, слабкості та паралічу, утрудненого дихання та ковтання, надмірного слиновиділення, аномальної поведінки, агресивності та/або самокалічення.

     Домашні тварини, зазвичай, відмовляються від їжі, проявляють знервованість, агресивність, не спровоковано кидаються на тварин та людей.

       Дикі тварини втрачають обережність, з’являються у населених пунктах або інших місцях, можуть нападати на людей і тварин.

       Будь-який укус твариною, без отримання кваліфікованої ветеринарної (для тварин) або медичної (для людей) допомоги, може привести до смерті.

      ТАК ЩО РОБИТИ?

1Вакцинувати проти сказу всіх домашніх тварин, незалежно від того відвідують вони вулицю чи ні.

2.    Робити щорічне щеплення проти сказу своїм улюбленцям.

3Вакцинацію проти сказу має робити тільки ветеринарний лікар з умовами які гарантують дотримання необхідних вимог при транспортуванні та зберіганні вакцини.

4.  Після щеплення тварини ветеринарний лікар має зробити відмітку про вакцинацію у ветеринарно-санітарному паспорті тварини, що є підтвердженням проведеного профілактичного заходу.

 ВАЖЛИВО!

Діагностування сказу при житті не розроблено, а остаточний діагноз ставлять лише після загибелі тварини.

Єдиним ефективним методом профілактики захворювання являється своєчасна та щорічна вакцинація (щеплення) тварин проти сказу.

 Отримати консультацію або вакцинувати тварин можна в будь-якому відділі Могилів-Подільської районної державної лікарні ветеринарної медицини тел.(04337)62095

  1. Могилів-Подільський відділ - м. Могилів-Подільський, проспект Незалежності, 126.
  2. Мурованокуриловецький відділ смт. Муровані Курилівці, Жовтнева, 65.
  3. Чернівецький відділ -  смт Чернівці, вул. Вінницька, 46.
  4. Ямпільський відділ - м. Ямпіль, вул. Свободи, 7/1.

 Фото без опису

 Могилів-Подільське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь