ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ
Ботулізм— гостре токсико-інфекційне захворювання небезпечне тим, що відразу ж вражає нервову систему. Збудник хвороби – патогенна паличка з красивим, схожим на старогрецьке, ім'ям клостридія – може ховатися в звичайній консервній банці. Причому це стосується будь-яких консервів – і м'ясних, і рибних, і овочевих. Але більш за все клостридія любить мариновані грибочки та тушковане м'ясо. Ботулізм можна також підчепити, покуштувавши копченини й червоної риби. Проте в 95% випадків причиною ботулізму стають консервовані гриби домашнього приготування, та м'ясо домашнього приготування, оскільки вони не проходять необхідної термічної обробки. В одній і тій же банці ботулотоксин накопичується кублами — заражені ділянки розсіяні по всьому вмісту банки. Тому не всі люди, які вживали консервовані продукти з тої самої банки, захворюють. Багато господинь помилково вважають, що при приготуванні домашніх консервів у результаті їх кип'ятіння і стерилізації гинуть усі мікроби. Проте це не так. Паличка ботулізму надзвичайно живуча: її спори витримують кип'ятіння протягом 5 годин! До того ж мікроб виходить зі своєї оболонки-цисти лише при потраплянні в безкисневе середовище, до того часу він цілком захищений. Іноді вигляд і смак консервованих продуктів здаються цілком нормальними, доброякісними. Проте ними цілком можливо отруїтися. Тим часом, за свідченням фахівців, ботулінічний токсин — найсильніший з отрут. Він у 375 тисяч разів (!!!) сильніший за отруту гримучої змії. Хвороба розвивається дуже швидко, протягом 2 — 24 годин. Перші симптоми: діарея (3 — 5 разів, без домішок крові), блювота, підвищення температури, біль у животі. Також специфічними проявами ботулізму є порушення гостроти зору (туман в очах, погане розпізнавання довколишніх предметів), двоїння в очах, косоокість (м'язи очей першими після кишечника реагують на ботулотоксин). Потім приєднується порушення мови, слабкість, сухість у роті, порушення ковтання, зміни голосу і т. д. Ботулотоксин викликає відключення м'язів у всьому організмі хворого. Разом з тим температура у хворого нормальна або злегка підвищена, свідомість збережена. При перших же симптомах подібного роду необхідно терміново викликати «швидку допомогу» й направити хворого в лікарню, оскільки без лікування у людини прогресує відключення м'язів і наступає смерть від паралічу дихальної мускулатури. Ні про яке самолікування не може бути й мови. Чим раніше потерпілий звернеться до лікаря, тим більша вірогідність уникнути ускладнень, а то й летального результату. Лікують ботулізм лише в інфекційному відділенні лікувальної установи. Умови стаціонару дозволяють компенсувати порушення, викликані в організмі ботулотоксином. Найнеприємніше, що хвороба може розпочатися знову — імунітет при ній не розвивається. Профілактика .Для того, щоб не захворіти ботулізмом, медики радять ретельно обробляти (термічно) продукти харчування, строго дотримуватися санітарних норм приготування, зберігання і вживання їжі. Не варто їсти продукти з ознаками їх недоброякісності — запахом гострого сиру або згірклого масла. Щоб убезпечити себе і своїх близьких медики радять дотримуватися нехитрих правил: • Продукти, призначені для консервації, ретельно промити під чистою проточною водою. Потім прокип'ятити протягом 5 — 10 хвилин кришки й обшпарити окропом банки. • Зберігати домашні заготовки тільки в прохолодному місці й не купувати консервовані в домашніх умовах продукти на ринку чи просто з рук. Продукти з банок, кришки на яких вздулися, а також мають незвичайний запах, потрібно негайно викинути. • Найбільшу небезпеку становить споживання такого роду продуктів у поєднанні з алкоголем, який створює сприятливе середовище для мікробів, що викликають ботулізм. |
Могилів-Подільське районне управління Держпродспоживслужбиу Вінницькій області