Чернівецька громада
Вінницька область, Могилів-Подільський район

НОВИНИ

Голодомор - глибокою духовна рана українського народу

Шановні жителі територіальної громади! Багато трагедій пережив український народ, страшними сторінками його історії стали голод 1921-1923 та 1946-1947 років, але найстрашнішим був Голодомор 1932–1933 років. Масштаби саме цього Голодомору до сьогодні вражають не тільки українців. Це був справжній геноцид українського народу. Про голод 1932-1933 рр. в Україні вперше заговорили лише в останні роки існування Радянського Союзу, адже до того часу навіть у партійних документах заборонялося вживати термін «голод». І це при тому, що за різними даними саме цей Голодомор забрав життя від 4 до 10 млн. українців! Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних, тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення.  Голодомор залишається глибокою духовною раною, яка нестерпним болем пронизує пам’ять і його очевидців, і сучасне покоління. Ми повинні пам’ятати про всіх, хто загинули голодною смертю.  Сьогоднішня війна з росією – наслідок того, що ми не до кінця усвідомлювали ницість, підлість і ненависть до всього українського нашого східного сусіда – росії, адже нам стільки років вбивали в голови про дружбу і любов між нашими народами! Нам переписували нашу історію, нашу мову топтали і нищили, нашу культурну спадщину крали і видавали за свою – російську. Але попри все ми вистояли і рік за роком плекали свою Україну, відновлювались і повертали історичну справедливість, взявши курс на європейські цінності! Саме це і стало однією із причин сьогоднішньої страшної війни в ХХІ столітті. Спадкоємці і однодумці організаторів Геноциду донині в Кремлі. Ми, нарешті, раз і назавжди маємо це усвідомити, остаточно згадати всі трагедії українського народу пов’язані з цією божевільною, хворою нацією – росіянами та зробити все від нас можливе аби наші нащадки більше ніколи від них не плакали, аби ніколи в них не виникло бажання зазіхнути на життя, волю і незалежність нашої нації. А сьогодні, згадаймо усіх жертв голодоморів, запалімо «свічу пам’яті» у власній оселі, у своїй душі та складімо співчуття родинам загиблих. Нехай Господь Бог прийме їхні душі до Царства Божого, а нас укріпить у вірі, надії, любові. Хай на столі українців завжди буде хліб і до хліба, щоб ніколи у наших дітей не бачити голодних очей, щоб дитинство їх було щасливим і ситим, щоб наші люди завжди мали достаток, а держава була могутньою, процвітаючою і з високим рівнем добробуту, щоб якнайшвидше ми Перемогли і наступив Мир. Пам’ятаймо і борімося. Слава Україні!  

08:00:33 26.11.2022

Шановні жителі громади!

В нас працюють Пункти Незламності за адресами: смт.Чернівці, вул. Вінницька, 25,а с.Мазурівка, вул.Незалежності, 87 Ознайомитись з найблищим Пунктом Незламності можна на інтерактивний мапі за посиланням https://nezlamnist.gov.ua/ Ворог нещадно нищить нашу критичну інфраструктуру через те, що безсилий проти наших мужніх Героїв, наших Збройних Сил! Через те, що весь світ став на бік добра і хто як може підтримує нас, українців! Тимчасова відсутність світла нас не зламає!  Це ми зламаємо хребет недоімперії - росії! Разом до Перемоги! Слава Україні! Героям Слава!

09:16:52 24.11.2022

З Днем Гідності та Свободи!

Сьогодні ми відзначаємо День Гідності та Свободи. Це свято дуже важливе для нас, українців, адже присвячене двом революціям – Помаранчевій та Гідності - як знак вшанування патріотизму та мужності громадян, які у 2004 та 2013 роках стали на захист демократичних цінностей і європейського вибору нашого народу. Особливого значення це свято набуло саме в умовах повномасштабного вторгнення росії, яка посягнула не тільки на нашу незалежність, а й на територіальну цілісність, яка прагне не тільки позбавити українців права обирати власне майбутнє, а й життя.  У День Гідності та Свободи ми вшановуємо усіх тих, хто власним життям, демонструють щире прагнення українців жити у вільній, демократичній і суверенній державі. Вшановуємо пам’ять всіх учасників національно-визвольних змагань різних років, вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні, всіх тих. які завдяки власній безстрашності й жертовності назавжди залишаться в пам’яті українського народу та стали гордістю й прикладом для майбутніх поколінь.  Назавжди у наших серцях залишиться пам’ять і скорбота за покладені життя Героїв, які з 2014 року і по сьогодні боронять від ворога рідну землю, усіх, хто віддав життя захищаючи Україну. Низько вклоняємось всім достойним синам і дочкам нашої держави, які нині мужньо боронять від ворога нашу землю.  Щиро вітаємо усіх жителів нашої громади з Днем Гідності та Свободи! Бажаємо мирного неба над українською землею, незламної віри у щасливе майбутнє України та впевненості у завтрашньому дні. Слава Україні! Героям Слава!

08:56:48 21.11.2022

Шановні аграрії!

В День працівників сільського господарства дозвольте щиро і сердечно вас привітати із професійним святом! На жаль, в цьому році урочистість  цього свята затьмарюється війною, розв’язаною росією в Україні …  Але це свято є приводом подякувати усім вам за вашу нелегку працю, за  підтримку і розуміння, за нашу продуктову безпеку і надійний тил. Особлива подяка усім керівникам, які не стоять осторонь проблем нашої громади та беруть активну участь у її розвитку. Бажаю усім вам міцного здоров’я та сил для нових звершень. Нехай не знають утоми натруджені руки, щедрою буде життєва нива, а праця ваша й надалі збагачує рідний край! Миру усім нам і нехай 2023 буде щедрим на врожай під мирним українським небом! З повагою –  селищний голова  Олена БЕНЬ

08:09:29 20.11.2022

Світловідбивний браслет рятує життя пішохода у темряві!

Прагнеш убезпечити себе та близьких у придорожній темряві – вдягай світловідбивний браслет на одяг! Через обстріли російськими окупантами об’єктів енергетичної інфраструктури в Україні, в тому числі й на Вінниччині, останніми тижнями почастішали вимкнення вуличного та дорожнього освітлення. Так вимушено роблять через аварії або з метою економії. Але це спричиняє іншу небезпеку: впродовж останніх тижнів через проблеми з освітленням вулиць та магістралей кількість ДТП за участю пішоходів збільшилася на чверть – водії просто не встигають реагувати на раптову появу людини на дорозі у темряві! Особливо від цього потерпають діти – через малий зріст. Щоб убезпечити дітей, та й не тільки їх, на дорозі треба подбати про те, щоб їхній одяг було здалеку видно у темну пору доби.  Чому важливо носити світловідбивні елементи, найефективнішими з яких є браслети, – пояснюють експерти. Найкраще видно елементи жовтого кольору Восени та взимку пішоходам необхідно обирати одяг світлих кольорів. Але і цього недостатньо: обов'язково потрібно придбати світловідбивні елементи одягу – браслет на руку або жилет. В Європі їх називають «флікери». Тепер до цього слова мусимо звикнути й ми. Найкраще видно флікери жовтого кольору та площею понад 15 квадратних сантиметрів. Їх краще чіпляти на рухомих частинах тіла (передпліччя, зап’ястки). Через низький зріст діти менш помітні на дорогах для водіїв – це теж потрібно врахувати. За наявності флікерів водій бачить пішохода принаймні за 150 метрів – цього достатньо, аби уникнути наїзду 25-30 метрів – це відстань, за якої пішохід видимий для водія автомобіля з увімкненим ближнім світлом фар. За наявності флікерів на одязі людину видно за 130-150 метрів, а подекуди – й більше. Тому дуже важливо носити світловідбивні елементи. Чим більшу площу мають розміщені браслети-флікери, тим краще водіям їх видно. Дуже важко помітити пішохода у темному одязі – особливо, коли вирує негода чи вимкнене вуличне освітлення. Люди, а це стосується як дітей, так і дорослих, – мають бути відповідальні та зобов'язані у темну пору доби носити світловідбивні елементи. Обов’язок позначати себе у придорожній темряві: світовий досвід Пішоходи обов'язково мають використовувати світловідбивні елементи у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості. Також жовті браслети з такими елементами мають використовувати пішоходи, які рухаються проїжджою частиною чи узбіччям у темну пору доби та за умов недостатньої видимості.Подібні правила не перший рік діють у Великобританії, Естонії та Фінляндії – за порушення на пішоходів очікує чималий штраф! Як не дивно, але й в Україні така вимога набула чинності ще в листопаді 2020 року, та про неї мало хто знає. Отож, дотримуймося Правил дорожнього руху: бережімо життя – своє й близьких! А світловідбивний браслет жовтого кольору стане у цій справі незамінним помічником. 

14:08:04 15.11.2022

В громаді створена Молодіжна рада

Для налагодження ефективної взаємодії між місцевим самоврядуванням та молоддю створено Молодіжну раду Чернівецької селищної ради. Від сьогодні Молодіжна рада буде опікуватись проблемами молоді громади, працювати над формуванням та реалізацією молодіжної політики, участю молоді у всіх сферах життя громади. На установчому засіданні були присутні 24 молоді людини із 33, що увійшли до складу Молодіжної ради.  Головою Молодіжної ради обрано Яну Бень, заступником голови – Ярослава Кізлика та секретарем- Воронюк Наталю. Заступник селищного голови Алла Кузь, яка взяла участь у першому засіданні, виклала бачення «дорослої» ради щодо подальшої діяльності «молодіжки» та подякувала за їхню активну громадську позицію, висловила сподівання, що вони  готові до командної розробки та реалізації різного роду проектів та вмотивовані брати активну участь у житті нашої громади. Активна молодь – сильна та процвітаюча громада. Бажаємо новоствореній Молодіжній раді плідної роботи та багато реалізованих мрій.

14:21:20 10.11.2022

Саме тому нас не зламати, бо маємо багатовікове, міцне, потужне і героїчне коріння, а живить це коріння – народна творчість, українські традиції.

В умовах повномасштабної війни з росією, без концерту та пишного дійства, цьогоріч відзначили своє професійне свято представники  культурно – волонтерського фронту – працівники культури.  Як зазначила селищний голова Олена Бень: «…Ця війна показала наскільки важливе наше культурне надбання, адже вона, в тому числі, і за право мати свою культуру. Споконвіку пісня і танець, музика і слово були виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам’яті, вони вселяли і зміцнювали надію народу на краще майбутнє. Саме тому нас не зламати, бо маємо багатовікове, міцне, потужне і героїчне коріння, а живить це коріння – народна творчість, українські традиції. А ви є оберегами і носіями всього, що поєднує в собі культура…»

14:16:12 09.11.2022

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь